Wie ben ik?

Wie ben ik?

29 oktober 2018

Contentmarketing boomt. Meer en meer bedrijven raken er terecht van overtuigd dat klassieke one-way advertising niet meer werkt in een mobiele, gedigitaliseerde wereld met een goed geïnformeerd publiek. Wat wel werkt? Connecteren met je publiek. Hoe? Door hen verhalen te vertellen, daarin raakvlakken te vinden met je merk en een relatie op te bouwen op basis van het vertrouwen dat daardoor ontstaat. Allemaal logisch, maar hoe vind je nu raakvlakken met je merk als blijkt dat dat merk niet stevig op zijn poten staat?

Stop. Rewind.

‘We hebben een merk, want we hebben een logo, gebruiken die lettertypes en kleuren in onze presentaties en hebben een website. Kunnen we dan nu met contentmarketing beginnen?’ Euh, nee. Stop and rewind. Jullie hebben geen merk, dus we moeten een stap terug en eerst werk maken van branding. En dan hebben we het niet (alleen) over visuele branding, maar over de essentie: jullie identiteit. Wie zijn jullie echt? Welke behoeften vullen jullie in? Voor wie creëren jullie meerwaarde – en voor wie niet? Waarom zijn jullie uniek, anders, beter? Niet altijd een evidente boodschap, maar we brengen ze toch.

Dieper graven

Na een goed jaar The Nutshell zien we een patroon: bedrijven kloppen bij ons aan met grote verwachtingen. Ze willen mee op de contentmarketingkar, maar soms zijn ze er nog niet klaar voor. In plaats van te graven naar verhalen die relevant zijn voor hun publiek, moeten we in dat geval eerst nog dieper graven: naar hun eigen identiteit. Hoe we dat doen? Door te praten met iedereen in het bedrijf die relevante input kan geven – en nee, dat zijn heus niet alleen de managers of partners. Afhankelijk van de situatie doen we dat op informele manier, zoals bij Matthijs & Co, of onder de vorm van een reeks workshops, zoals bij bluecrux.

Pas als je weet wie je zelf bent en waarin je je onderscheidt van je concurrenten, kun je relevante verhalen aan je publiek vertellen. -Sabine Rosseel

Stevig fundament

Geen paniek, je hebt heus geen megabudget of een groot en fancy brandingbureau nodig om tot de essentie van jouw identiteit te komen. Wel een must: wat tijd vrijmaken én een inspanning leveren, want we durven soms lastige vragen te stellen die je een nachtje zullen wakker houden. Maar dit krijg je in de plaats: een stevig onderbouwde en unieke identiteit, zowel inhoudelijk als visueel. En meteen een stevig fundament om de komende jaren te scoren met fijn uitgekiende contentmarketing, zoals Matthijs & Co en bluecrux.

 

Ook toe aan meer inzicht in je identiteit?

Geen reacties

Reageer